به گزارش روابط عمومی وامور بین الملل منطقه آزاد چابهار به نقل از اخبار آزاد مناطق، عبدالرحیم کردی ادامه داد: در این مدل میگوییم که سرمایه خارجی، دانش و تجربه و مدیریت و آنچه که ما از بیرون میخواهیم مانند نوری است که به درخت منطقه آزاد میتابد؛ برگهای این درخت، نیروی انسانی و بنگاههای اقتصادی آن هستند که باید بتوانند آن را جذب نمایند و از طریق تنه این درخت که زیرساختها، نظامات و شریانهای مالی هستند، جذب شده و به ریشه این درخت منتقل گردد که تکنولوژی و قوانین و مقررات ما هستند و به محصول تبدیل میشود و دوباره از همین زیرساخت و شریان مالی دوباره محصول را وارد بازار میکند؛ بنابراین ما شش مولفه بسیار مهم داریم که هر چقدر کیفیت بالاتری داشته باشند، ظرفیت جذب بیشتری را به ما میدهند و اقدام بیشتری صورت میگیرد و آن پیوندی که قرار است مناطق آزاد با سایر کشورهای دنیا برقرار کنند، تقویت میگردد.
وی افزود: نیروی انسانی یک مولفه است که در این خصوص به جد پیگیر هستیم و دانشگاه شریف و دانشگاه علم و صنعت را برای بحث آموزش وارد منطقه کردهایم و همچنین شتابدهندهها را در منطقه در حال توسعه هستیم و حضور این شتابدهندهها و ارتباط آنها با صنعت بیتردید باعث رشد و تقویت این موضوع در منطقه آزاد چابهار خواهد شد.
رئیس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد چابهار تاکید کرد: باید با نگاه بالا بردن کیفیت بنگاههای خود، سطح بالاتری از صنایع خودمان را در جهت ارتباط گرفتن با بنگاههای اقتصادی بینالمللی در منطقه مستقر کنیم. در حوزه زیرساخت هم که باید همه این فعالیتها بر روی زیرساختهای منطقه مستقر شوند و آن رگها که قرار است همه این جریانهای خون در آن وجود داشته باشد هم نظام ها و شریانات مالی هستند. تکنولوژی هم در این فرآیند بحثهای خودش را دارد و نهاد مالی هم اتمسفر این فضا هستند که بسیار اهمیت دارند. همه این موضوعات هر چقدر کیفیت و ثباتشان ارتقاء پیدا کند، موضوع جذب بسیار سریعتر و روانتر صورت خواهد گرفت و محصول بهتری را به ما میدهد.
کردی در خصوص عدم موفقیت در جذب سرمایهگذاری خارجی در کشور اظهار داشت: این که سرمایهگذاری خارجی در کشور ما به خوبی شکل نگرفته، به این دلیل است که ما نتوانستیم ارتباط خوبی با دنیا برقرار کنیم تا کسی بتواند راحت سرمایهاش را وارد یا خارج نماید. در حدود دو سال پیش یک شرکت فولاد هندی برای سرمایهگذاری پیشنهاد داد و با توجه به اینکه بخش عمدهای از این فعالیت موضوع انرژی است و در ایران این مورد بسیار به صرفه میباشد؛ تصمیم داشت در این منطقه این سرمایهگذاری را انجام دهد. اکنون در حدود یک سال و نیم است که پیگیر مسائل و مشکلاتی هستیم که این شرکت بخشی از سرمایهاش را به عنوان سرمایه ثبتی میخواهد وارد کشور کند، چراکه طبق قانون باید بتواند از همان بانکی که در کشور خود در حال فعالیت است، مستقیما سرمایهاش را به حساب شرکت در ایران واریز نماید، اما نتوانسته است؛ این گرفتاری بسیار بزرگی است که در این بخش داریم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار اذعان داشت: درخصوص آفشور بانکها بسیار تلاش شده است، اما باز هم تاکنون نتوانستهایم به سرانجام برسانیم؛ در حال حاضر دو پرونده در شورای پول و اعتبار داریم و در حال تلاش هستیم که امسال حداقل یک آفشور بانک را در چابهار استارت بزنیم.
وی ادامه داد: بازار سرمایه و شیوههای نوین تامین مالی و پیپیهایی که در مورد آنها بسیار بحث میشود و میتوانند دامنه بسیار بزرگی را پوشش دهند و همچنین ابزارهای دیگر این موضوع، شاید ما این موارد را بسیار فهرست کردیم اما در عمل اصلا استفاده و سهم خوبی را از این ساز و کارهای نوین بانکی نداریم و دلیل این امر این است که ما آن نهادهای لازم و مناسب را برای استفاده از این ابزارها مهیا نکردهایم. در شیوههای مشارکتی به عنوان مثال در حوزه اوراق استثنا اگر میخواهید بدهید و یا اگر من بخواهم یک اوراق استثنا بفروشم، باید یک مسیر بسیار طولانی پر فراز و نشیبی را طی کنیم، به دلیل آییننامههای مالی و اعتباری که بیتردید امکان به سرانجام رساندن ندارد و یا خیلی از کارهای دیگری که میتوان انجام داد.
کردی افزود: یکی از مهمترین دستوراتی که ما در شورای مدیران عامل در حال انجام داریم و جناب آقای دکتر بانک دبیر شوراعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هم شخصا پیگیر آن هستند، بحث بورس بینالملل، نهادها و بازارهای مالی است و ما هم در چابهار در حال انجام یکسری از کارها هستیم و با دو بانک نیز در این خصوص مذاکره داشتهایم و دنبال آن هستیم که مجموعهای از این نهادهای مالی، بیمهها و صندوقها داشته باشیم و احتمالا امسال در منطقه یک صندوق پروژه و صندوق زمین و ساختمان را استارت خواهیم زد. با بورس انرژی هم مذاکراتی داشتهایم و یک تابلوی بورس انرژی هم در دستورکار داریم که بشود به چابهار فکر کرد.
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار در پایان تاکید کرد: تمامی قوانین موضوعات مالی در سرزمین اصلی است و به مناطق آزاد هم ابلاغ شده که برای این دست مجوزها باید از بانک مرکزی مجوز دریافت کرد و زمانی که وارد آن فرآیند میشوید به دلیل آن که دستورالعمل و ضابطهای مشخصی وجود ندارد و این مورد، موضوعی است که تاکنون اتفاقی نمونه مشابه آن اتفاق نیافتاده است؛ پروسه کاری دچار پیچیدگی و دشواری میشود.